"Eten moet gewoon lekker zijn"

"Eten moet gewoon lekker zijn"

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 20 april 2021

Leestijd: 3 minuten

Een aantal jaar na het fuseren van het Sint Franciscus Gasthuis en het Vlietland ziekenhuis nemen we een kijkje in de keuken van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Letterlijk, want Raymond Vos, afdelingsmanager voeding staat in dit artikel centraal als KOK IN DE KIJKER.

Een telefonische toer door het reilen en zeilen van de keuken.

Een tikkeltje spannend was het voor Vos en zijn team destijds wel: zouden ze het oude, vertrouwde concept uit de keuken van het Sint Franciscus Gasthuis blijven voeren, of zouden ze overstappen op de diepvriesmaaltijden van het Vlietland ziekenhuis? De raad van bestuur was het er gelukkig snel over eens: op welke locatie de patiënt ook is opgenomen, we bieden overal dezelfde voeding aan. Met de herkenbaarheid van eigen keuken en eigen koks. Dat wil zeggen: de keuken van Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Dankzij een inventieve oplossing worden de maaltijden bezorgd bij Franciscus Vlietland in Schiedam. Raymond Vos vertelt er meer over.

“Het team bereidt alles zelf. Neem bijvoorbeeld de saté: de kip komt vers binnen. We stellen de kruiden voor de marinade samen en marineren de kip hierin. Van pindakaas maken wij onze eigen pindasaus”.

Efficiëntie 
Er is voldoende ruimte voor creativiteit. Zo maken de koks alle recepturen zelf. Hierdoor is zo’n 80% in te zetten voor dieetwensen en allergieën. Op die manier hoeven lactosevrije maaltijden bijvoorbeeld niet apart gemaakt te worden. En de uitdaging met budget? Daar is Raymond duidelijk in: “Koks zijn er om te koken, dus moet je zorgen dat ze zoveel mogelijk koken en productie kunnen draaien. Door te werken met een keuken assistent houden we de kok aan het koken en regelt de assistent alle voorbereidingen.” 


Menu van de chef
Het ziekenhuis werkt met een menukaart waar de patiënt uit 14 eitwitcomponenten, 8 verschillende groentes en 7 zetmeelcomponenten zijn eigen maaltijd kan samenstellen. “Veel mensen willen in een ziekenhuis eten zoals thuis. Een balletje gehakt met boontjes of een sukadelapje met rode kool. Voor degenen die iets luxer willen eten en zich graag laten verrassen hebben we het menu van de chef” aldus Vos. Ook hier zitten Vos en zijn team vol met ideeën: “Inspelen op de seizoenen met bijvoorbeeld asperges, maar ook inhaken op de Olympische Spelen en een Japans menu aanbieden”. 

Een nieuw voedingsbestelsysteem moet eind deze maand meer inzicht geven in hoeveel de patiënt daadwerkelijk aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo wordt optimaal gemonitord welke inname nog onvoldoende is en extra gestimuleerd kan worden. 

ZALIG
Verlaat een maaltijd de keuken, dan is de belangrijkste voorwaarde dat het eten lekker is. Het team leeft bij de regel dat alleen lekker eten wordt gegeten en op die manier het herstel bevordert. Zelfgemaakte eiersalade, kaassalade of tonijnsalade bij de lunch? Niets is te gek. Zolang alles maar lekker en zelfgemaakt is. 

Om dat kracht bij te zetten, introduceerde Franciscus Gasthuis & Vlietland in 2019 het nieuwe voedingsconcept ZALIG. In Zes eetmomenten wordt Aandacht aan de patiënt geschonken door Liefdevol bereide verse maaltijden waarin de Individuele patiënt centraal staat in een Gastvrij ziekenhuis. En ook een kinderconcept mag niet ontbreken. Zalig klein moet in 2023 het nieuwe Vrouw & Kind Centrum ondersteunen en op een educatieve manier kinderen stimuleren gevarieerd te eten. 

Ontwikkelingen
Maar hoe komen die maaltijden nou precies bij Franciscus Vlietland? Raymonds oplossing is simpel: “Iedere dag levert Bidfood ons verse producten. Producten die vervolgens ook bij Vlietland bezorgd worden. Als wij zelf de logistiek van de maaltijden moesten verzorgen, voorzagen we een grote kostenpost: zelf een eigen koelwagen kopen, extra personeel inhuren om de maaltijden te vervoeren en ga zo maar door. We hebben een mooie deal met Bidfood gemaakt: iedere dag leveren zij vóór 07:00u onze verse, rauwe producten af bij Franciscus Gasthuis. Wij zorgen dat onze container met verse maaltijden voor Vlietland klaar staat en de chauffeur brengt deze mét bestelling naar Vlietland. Precies volgens de route die de chauffeur toch al zou rijden. Samenwerken was nog nooit zo gemakkelijk!” 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen