“Het beste van twee werelden”

“Het beste van twee werelden”

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 15 juni 2021

Leestijd: 3 minuten

Bart Bliek, senior voedingsproductie bij Tergooi Ziekenhuis, moest er in het begin niets van hebben. Grillen op een ‘barbecue van een paar duizend euro’ vond hij decadent en over de top. Maar toen zijn manager opperde om er eens mee te experimenteren in het ziekenhuis, was hij al snel om.


Vandaag staat er gerookte rib eye in een mooie wrap op het menu in het personeelsrestaurant. Bereid op de multifunctionele Big Green Egg. De tweede grote liefde van Bart, die aangestoken werd door zijn manager. “De liefde is overgewaaid. Van bakken, braden, grillen tot slow cooking: je kunt er echt van alles mee. Paella maken, pulled pork laten garen of broden en pizza’s bakken. Alles op één apparaat.” Sinds het groene, robuuste ‘ei’ in het ziekenhuis staat wordt het personeel regelmatig verrast met een heerlijk gerecht van de grill.
 

Efficiënt vs waste
Voor gasten wordt alles vers op de gebruikelijke keukenapparatuur bereid. Er wordt gewerkt met een drieweekse menucyclus. Uit het keuzemenu kiezen patiënten van elk compartiment een onderdeel. Van bami met kipsaté tot Mexicaanse stoofpot of een salade. Het gerecht dat vóór half vier ’s middags is besteld, wordt diezelfde avond geserveerd. “Een dag van te voren verzinnen wat je wilt eten is niet meer van deze tijd”, licht Bart toe. “Je weet vandaag immers nog niet hoe je je morgen voelt.”

Héél efficiënt, want er wordt precies gemaakt waar de patiënt trek in heeft. “Zo hoeven we niets meer weg te gooien. Ook personeel kunnen we zo efficiënter inzetten waardoor we kosten besparen.”
 

Van leerling naar chef
Sinds zijn 21e werkt Bart bij Tergooi, voorheen Gooi-Noord. Destijds gestart als laatstejaars leerling is hij de afgelopen jaren opgeklommen van kok tot senior voedingsproductie. Zijn dagen brengt hij afwisselend door: zowel in de keuken als op kantoor. “Creatief bezig zijn, nieuwe menu’s verzinnen, het keukenteam managen en samen mooie dingen maken.” Dat is voor Bart het beste van twee werelden. “Niet alleen maar koken of op de werkvloer aanwezig zijn, juist die afwisseling met kantoorwerkzaamheden maken het leuk.”
 

Buitenkeuken
En is hij niet aanwezig in het ziekenhuis, dan is hij wel in zijn buitenkeuken te vinden. Met – jawel – één van zijn groene eggs thuis. Bart bouwde de complete buitenkeuken rondom zijn ‘groene ei’ zelf. “Het is als een verlengstuk van de woonkamer, compleet met bar, eettafel, heater, koelkast en tap. Met als centraal middelpunt de egg.” Zo hoeft hij niets meer te missen als hij buiten voor zijn familie en vrienden kookt. Zijn knusse buitenstulpje leverde hem zelfs de award voor mooiste Big Green Egg buitenkeuken van 2020 op.

Een flink uiterste vergeleken met zijn visie voordat hij zelf fan werd van de ‘over de top barbecue’. “Ik begrijp het heel goed als mensen er zo over denken. Maar het is veel meer dan een barbecue. Het is echt een tool voor de ‘hobby’ kok. Als zo’n gerecht als pulled pork de hele dag langzaam staat te garen ga ik tussendoor rommelen in de tuin of garage. Het moet wel je passie zijn, anders staat zo’n ding er maar te staan, dat is zonde.”

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen