Meat-you-halfway: het beste van twee werelden

Meat-you-halfway: het beste van twee werelden

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 5 april 2024

Leestijd: 2 minuten

Olijck Foods levert hybride burgers en gehaktballen. Stuk voor stuk met het beste Enkco vlees, véél zeewier en een beetje landgroenten. Net zo lekker als honderd procent vlees, maar beter voor mens en milieu. 

Bij het horen van de naam Olijck dacht je lange tijd vooral aan bierworsten. Tegenwoordig staat ‘Olijck’ ook bekend om zijn burgers en ballen van vlees én (zee)groenten. ‘Meat-You-Halfway’ noemen ze dat, voor consumenten die graag minderen met vlees, maar (nog) niet all the way willen gaan. “Elke transitie gaat in stappen”, vertelt Remko Hol, oprichter van Olijck Foods. “Kijk naar de automotive branche, waar veel mensen nu nog voor hybride auto’s kiezen. Om later misschien naar volledig elektrisch te gaan.”

Dezelfde volle smaak
Ook de producten van Olijck zijn ‘hybride’. Behalve uit vlees bestaan ze voor vijftig tot zeventig procent uit zeewier en landgroenten. “Zeewier is lekker, voedzaam én duurzaam”, zegt Remko. “Het groeit snel, vangt CO2 op en heeft geen landbouwgrond en zoet water nodig.” Olijck maakte een blend van zeewieren die qua smaak en structuur goed passen bij rund-, varkens- en kippenvlees. “Van de 18.000 verschillende wieren zijn er 71 geschikt voor consumptie”, vertelt Remko. “Die hebben we uitvoerig getest. Uiteindelijk hebben we een blend gevonden waarmee je het tekort aan dierlijke vetten perfect kunt aanvullen. Zo bieden we nog steeds de volle smaak van vlees, ook al zit er dan minder vlees in.”

Vlees van Enkco
Volgens Remko vinden veel mensen het spannend om in één keer vega(n) te gaan. “Ook omdat veel plantaardige vleesvervangers een beetje tegenvallen”, zegt hij. “Voor hen is dit de perfecte tussenweg. Alles is clean label en zoutarm, want zeewier is een natuurlijke smaakversterker. Daarnaast heeft het een vezelstructuur die je bijvoorbeeld niet vindt in gehakt. Het belangrijkste is echter de smaak. We werken samen met Enkco, een Nederlandse producent van duurzaam kwaliteitsvlees. Samen met ons zeewier levert dit de lekkerste producten op. Ideaal voor zorginstellingen die meedoen aan de eiwittransitie, maar óók een lekker, voedzaam product willen bieden. Met ‘hybride’ ben je dan meteen halfweg.”

Uit Served 2 2024.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen