Alkmaarse gort met vis

Alkmaarse gort met vis

Door: Frank Broenink

00:30

00:10

€ 5,16 p.p.

Beoordeling:
Moeilijkheidsgraad:

Nog voordat rijst en pasta geliefde en veel gegeten maaltijdcomponenten waren, aten we gort. Waar de gepelde gerst voorheen als basis ingrediënt voor de maaltijd bestond, gebruiken we het nu voornamelijk voor gortepap en watergruwel (ook bekend als krentjebrij). Zonde, want gort is dankzij de vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen enorm gezond, geeft energie en is goed voor sterke botten. Alle reden dus om het vaker op tafel te zetten! Bijvoorbeeld in de vorm van een risotto met doradefilet.


Ingrediënten voor 8 personen

  • 960 gr doradefilet 
  • 800 gr parel gort
  • 450 gr tomaten half gedroogd
  • 200 ml liquid concentrate vis
  • 450 gr uienblokjes 5 mm
  • 400 ml kookroom 20% vet
  • 80 gr patentbloem
  • 60 gr gezouten roomboter
  • 1,5 st broccoli
  • 80 gr kappertjes non pareilles
  • 150 gr zeekraal

Bereiding

  1. Maak de gort klaar als een risotto.
  2. Fruit een uitje aan in de pan. Voeg daarna de gort erbij en laat even garen.
  3. Voeg daarna de visbouillon erbij en zorg dat dit opgenomen wordt door af en toe te blijven roeren.
  4. Controleer na 800 ml visbouillon toegevoegd te hebben of de gort gaar is.
  5. Laat de visbouillon inkoken.
  6. Maak een roux met de boter en bloem. Schenk dan de koude kookroom erop. Maak hier met de visbouillon een saus van.
  7. Rooster de broccoli in de oven.
  8. Bak de dorade in de boter en voeg ook de kappertjes toe aan de boter. Hierdoor hoef je de vis niet meer te zouten!
  9. Maak het bord op en serveer.

Toevoegen aan weekmenu

Weekmenu samenstellen

Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen