Door: Martin Ambachtsheer
00:20
€ 1,94 p.p.
Van gesmolten boter met verse tijm maak je samen met bloem een roux. Voeg daar oude kaas en crème fraiche aan toe en je serveert in enkele minuten een overheerlijke kaassoep! Natuurlijk afgetopt met croutons en bieslook.
Ingrediënten voor 8 personen
- 80 gram boter
- 100 gram bloem
- 2 liter water
- 150 gram ui
- 500 gram oude kaas
- 250 ml crème fraiche
- 20 gram bieslook
- 8 gram tijm
- 20 gram groentebouillon
- 150 gram croutons
- 2 gram nootmuskaat
Bereiding
1. Smelt de boter in een grote pan.
2. Snipper de ui en hak de bieslook in dunne, schuine ringetjes.
3. Voeg de ui en takjes tijm toe aan de gesmolten boter. Fruit deze een minuut of 4 op zacht vuur zodat de smaken in de boter trekken.
4. Voeg dan de bloem toe, roer deze goed door en zet het vuur laag.
5. Verwijder de takjes tijm en laat de bloem vervolgens een minuut of 2-3 langzaam garen.
6. Giet vervolgens het water al roerende bij de bloem en roer deze glad tot het kookt.
7. Voeg bouillonpoeder en geraspte kaas toe aan de kokende soep.
8. Breng de soep op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
9. Roer als laatste de crème fraiche door de soep.
10. Serveer de soep met croutons en bieslook.