Door: Martin Ambachtsheer
00:35
€ 3,45 p.p.
Een mooi alternatief op de alledaagse Hollandse sperziebonen zijn deze pittige sambalboontjes. Een Indonesisch bijgerecht dat we voor deze gelegenheid hebben aangevuld met noedels en varkensvlees. Vergeet niet om het af te maken met gebakken uitjes: dat wordt genieten!
Ingrediënten voor 8 personen
- 600 gr eiernoedels
- 1200 gr sperziebonen
- 600 gr varkenspoulet
- 100 gr uien
- 10 st knoflook
- 10 gr sambal oelek
- 15 ml ketjap manis
- 40 gr gebakken uitjes
- 8 gr nasikruiden
- 10 gr groentebouillon
- 50 ml olie
Bereiding
1. Meng de nasikruiden samen met wat sambal en ketjap door de varkens poulet.
2. Zet een pan op met water en wat zout.
3. Zet nog een pan op met water voor de noedels.
4. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
5. Kook de boontjes in ongeveer 15 minuten gaar in de pan met zout en water.
6. Zet een wok op het vuur met olie.
7. Bak de poulet. Zorg dat het vuur niet te hoog staat.
8. Voeg na 10 minuten de ui en knoflook toe en bak vervolgens een minuut of 2 mee.
9. Kook de noedels gaar, giet deze af en spoel ze koud.
10. Laat de noedels goed uitlekken om daarna toe te voegen aan de poulet.
11. Breng op smaak met wat bouillonpoeder, peper, zout en eventueel wat ketjap en sambal.
12. Giet de boontjes af en kook deze even droog.
13. Voeg wat olie en sambal toe aan de boontjes.
14. Schep eerst de noedels op en daarna de sambal boontjes.
15. Strooi er voor het uitserveren nog wat uitjes overheen.
Kies je liever voor meer gemak? Kies dan voor deze gebruiksklare component: rundvleescurry met sambal bonen en witte rijst, sambalboontjes of Chinese bami met ei.