Noord-Hollandse hylikmaker

Noord-Hollandse hylikmaker

Door: Frank Broenink

00:20

00:20

€ 1,56 p.p.

Beoordeling:
Moeilijkheidsgraad:

Deze kruidkoek van bloem, basterdsuiker, kaneel, nootmuskaat, sukade en kruidnagel heeft een romantische geschiedenis. De koek werd vroeger ingezet om het hart van een meisje te winnen. De verliefde jongen liet de bakker de naam van het meisje op de koek schrijven met glazuur en ging op bezoek bij haar ouders. Werd ervan gegeten, dan was het aan, bleef de koek onaangeraakt, kon hij de verkering wel vergeten. Deze variant maak je met gekonfijte kersen en kruidige appel peer chutney. Probeer daar maar eens vanaf te blijven!


Ingrediënten voor 8 personen

  • 200 gr basterdsuiker donker
  • 500 gr patentbloem
  • 10 gr bakpoeder
  • 200 gr agavesiroop bio
  • 3 gr kaneel gemalen
  • 3 gr nootmuskaat gemalen
  • 3 gr kruidnagel gemalen
  • 2 gr zout
  • 200 gr bigarreaux heel rood
  • 150 gr amandelschaafsel
  • 100 gr poedersuiker strooibaar
  • 250 ml appel peer chutney

Bereiding

  1. Zeef en meng de bloem met het bakpoeder.
  2. Laat de bruine basterdsuiker met de agave in een pan met een dikke bodem op een laag vuur al roerend smelten.
  3. Let op! De massa mag niet koken.
  4. Schenk de gesmolten suikermassa bij de bloem en doe er kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en zout bij.
  5. Kneed alles tot een mooi deeg en doe vervolgens de gekonfijte kersen en amandelen erdoor.
  6. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een vierkante lap.
  7. Beboter een bakplaat en bak de koek in een voorverwarmde oven van 175 graden in 20 minuten gaar.
  8. Laat de koek afkoelen en maak intussen glazuur door de poedersuiker met het water te vermengen.
  9. Bestrijk de koek helemaal met glazuur.
  10. Serveer met de appel peer chutney.

Toevoegen aan weekmenu

Weekmenu samenstellen

Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen