Paddenstoelen balkenbrij met krentenbrood en zuurkool

Paddenstoelen balkenbrij met krentenbrood en zuurkool

Door: Frank Broenink

01:00

23:55

€ 1,99 p.p.

Beoordeling:
Moeilijkheidsgraad:

Balkenbrij vindt zijn oorsprong in meerdere provincies in Nederland, waar iedere regio er zijn eigen draai aan gaf. Van oudsher werd dit gerecht gemaakt met restvlees van de slacht, en daarom veel gegeten op boerderijen. Tegenwoordig maken we het van varkensvlees en spek. In deze variant laten we zien dat het óók plantaardig kan, met kastanjechampignons en gerookte tofu, op smaak gemaakt met ‘rommelkruid’ van peper, kruidnagel, nootmuskaat en kardemom. Geheel volgens Brabantse traditie serveren we de balkenbrij op krentenbrood.


Ingrediënten voor 8 personen

  • 1 st rozijnenbrood heel gesneden
  • 100 gr sexy sauerkraut
  • 25 gr rucola fijn gewassen
  • 0,2 dj sterrekers tuinkers
  • 200 gr uienringen
  • 75 gr roomboter plantaardig alternatief
  • 300 gr kastanje champignons
  • 200 gr tofu gerookt
  • 250 gr boekweitmeel
  • 2 gr laurierblad
  • 2 gr kruidnagel heel
  • 1 gr piment gemalen
  • 1 gr nootmuskaat gemalen
  • 0,5 gr kardemom gemalen
  • groenteboullion

Bereiding

  1. Snijd alle ingrediënten voor de balkenbrij fijn.
  2. Fruit de uit aan tot glazig. Voeg daarna de champignons en tofu toe en bak mee.
  3. Voeg bouillon en kruiden toe en breng aan de kook. Laat een half uur koken.
  4. Verwijder de kruidnagel en laurier. Breng opnieuw aan de kook en voeg beetje bij beetje het boekweitmeel toe, samen met het rommelkruid.
  5. Laat het geheel garen door te poffen. Wanneer het aan een natte hand niet meer plakt, is het gaar!
  6. Zet het mengsel in een vorm en zet koud zodat het geheel afkoelt en opstijft.
  7. Snijd plakken van de balkenbrij en bak deze.
  8. Leg een plak krentenbrood neer, voeg een beetje van de zuurkool en rucola toe en leg dan de gebakken balkenbrij erop.

Toevoegen aan weekmenu

Weekmenu samenstellen

Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen