Door: Kenny van Dijk
00:20
00:20
€ 3,83 p.p.
Beoordeling:
Moeilijkheidsgraad:
Lamsoor groeit op de schorren en platen die bij vloed onder water lopen. Hieraan dankt het groene blad zijn ziltige smaak. In deze stamppot deelt de lamsoor het bord met andere smaakmakers van Zeeuwse bodem: bruine bonen, aardappels, uien en bramen. Stamp alle ingrediënten en breng de stamppot op smaak met nootmuskaat en peper (dankzij de lamsoor is extra zout niet nodig). Tip: serveer de stamppot met gerookte rode bietjes uit de oven en een rijke bramen jus op basis van vol5 groentefond!
Ingrediënten voor 8 personen
- 300 gr lamsoren
- 1600 gr bonken
- 60 gr roomboter plant. alt
- 80 ml soya drink ongezoet
- 720 gr gerookte rode biet
- 320 gr groentefond vol5
- 150 gr bramen
- 200 gr uien rood middel
- 740 ml bruine bonen
Bereiding
- Schil de aardappelen en zet op in koud water met wat zout en kook gaar.
- Kook de vol5 groentefond met 100 gram bramen.
- Snijd de ui in halve ringen en bak zonder te kleuren, spoel de Zeeuwse bruine bonen af en was de lamsoren.
- Verwarm de sojadrink en boter.
- Giet de aardappels af, stoom droog en stamp met een pureestamper fijn of met een pureeknijper.
- Meng de warme soja door de gepureerde aardappel en breng op smaak (peper en nootmuskaat, zout is niet nodig omdat de lamsoren ziltig zijn).
- Bak de bietjes rondom en zet in de oven of blijf ze bewegen tot warm in de pan.
- Roer de uien en bonen door de puree en als deze warm zijn voeg ook de lamsoren toe.
- Voeg de overige bramen toe aan de jus en meng zachtjes door (stukjes mogen erin blijven zitten).
- Serveer de jus over de bieten.