Turkse freekeh salade met aubergine

Turkse freekeh salade met aubergine

Door: Frank Broenink

00:35

00:10

€ 3,02 p.p.

Beoordeling:
Moeilijkheidsgraad:

Turkse zomers zijn warm. Geen wonder dat deze frisse en voedzame salade een veel gegeten gerecht is! De graansoort freekeh komt uit het Midden-Oosten en wordt gemaakt van jonge, groene tarwe. Naast lekker nootachtig van smaak, is het ook enorm gezond. Het bevat meer vezels en eiwitten dan reguliere tarwe en is een bron van calcium, kalium, ijzer en zink.


Ingrediënten voor 8 personen

  • 500 gr gerookte freekeh graan
  • 2 st aubergine 
  • 150 gr amandelen 
  • 250 gr cherrytomaten 
  • 10 gr oregano
  • 240 gr granaatappelpitten
  • 340 gr Griekse stijl yoghurt
  • 20 gr gemalen Sumac
  • 400 gr boterbonen
  • 200 gr rode uienringen 

Bereiding

  1. Knijp 10 gram van de sumac door de rode uien en zet opzij.
  2. Kook de freekeh gaar in bouillon (liefst kippenbouillon) in ongeveer 20 minuten. 
  3. Giet af en laat afgedekt nog 10 minuten staan.
  4. Snijd van de aubergine mooie gelijkmatige plakken en gril deze in een mooi ruitjespatroon gaar.
  5. Spoel de boterbonen af onder stromend water.
  6. Snijd de tomaten in tweëen, meng de amandelen en oregano met een scheutje olijfolie en voeg samen met de boterbonen toe aan de freekeh.
  7. Maak de yoghurt op smaak met sumac en zwarte peper.
  8. Leg de salade op een mooi bord en dresser de aubergine plakken er mooi omheen. Leg in het midden een schep van de yoghurt.
  9. Ganeer af met de granaatappelpitten, oregano en eventueel wat sumac.

Toevoegen aan weekmenu

Weekmenu samenstellen

Beoordeel dit artikel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen