Door: Frank Broenink
00:40
00:10
€ 2,96 p.p.
Beoordeling:
Moeilijkheidsgraad:
Gefermenteerde producten zijn reuze gezond en inmiddels weer erg in trek. En laat deze traditionele, oer-Hollandse zuurkoolstamppot nou nét vol met die gezonde, gefermenteerde witte kool zitten! Lekker met een speklapje en jus.
Ingrediënten voor 8 personen
- 2000 gr bonken panklaar
- 1000 gr zuurkool
- 400 gr spekblokjes gerookt
- 200 ml melk halfvol 1lt
- 100 gr ongezouten roomboter
- 800 gr speklapjes
- 50 gr vleesjus natrium arm
Bereiding
- Kook de aardappelen met zout in 20 minuten gaar.
- Kook intussen de zuurkool en 200 gr spek in een scheut water in 20 minuten.
- Bak de spekblokjes verder uit.
- Bak ondertussen de speklapjes aan en haal ze uit de pan.
- Blus de pan af met 1 liter water en los daarin de de vleesjuspoeder op.
- Laat het koken en doe daar de speklappen weer bij.
- Giet de aardappelen af, giet de melk erbij, voeg de rest van de boter toe en stamp tot een gladde puree.
- Giet de zuurkool af en schep deze met de spekjes door de puree.
- Verwarm de stamppot nog even - goed roerend - en voeg zout en peper naar smaak toe.