Bye bye plastic!

Bye bye plastic!

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 3 juni 2021

Leestijd: 2 minuten

Nog één maand te gaan en de tijd van single use plastics (SUP’s) is voorbij. Dag wegwerpplastic, en hallo duurzame disposables. De nieuwe regels: hoe zit het ook alweer?

Plastic afval in zee (ook wel plastic soep genoemd) is een groot internationaal probleem. Daarom komt de Europese Unie (EU) met een richtlijn om wegwerpplastic te verminderen en meer plastic in te zamelen en recyclen. De richtlijn wordt door alle lidstaten van de EU opgenomen in de wet. Vanaf 3 juli 2021 is de productie en invoer van bepaalde plastic wegwerpartikelen in Nederland daarom officieel verboden. 


Wat betekent dit voor de zorg en om welke artikelen gaat het?
De impact is groot, met name in de zorg. Het gevolg van de nieuwe wetgeving maakt dat zorginstellingen in een versneld tempo moeten verduurzamen. Het is even schakelen, maar zo gaan we samen een gezondere toekomst tegemoet. 

Welke artikelen vallen onder de nieuwe wet en dient u te vervangen?
Het verbod geldt voor:

  • Bestek, roerstaafjes, rietjes en borden
  • Eenpersoons Voedselverpakkingen gemaakt van piepschuim (EPS)
  • Drinkbekers gemaakt van piepschuim (EPS)
  • Producten van oxo-degradeerbare kunststoffen
  • Wattenstaafjes
  • Ballonstokjes


Daarnaast moet op plastic bekers en bekers met een plastic coating zoals koffiebekers verplicht vermeld worden dat het product plastic bevat en schadelijk kan zijn voor het milieu. 

De consequenties voor de zorg
Voorraden van leveranciers worden vanaf 3 juli niet meer aangevuld en zullen gefaseerd uitlopen. U mag de beschikbare voorraad plastic artikelen nog wel bestellen en gebruiken. Ook uw eigen voorraad mag worden opgemaakt. En de plastic artikelen die niet meer ingekocht kunnen worden? Hieronder geven we u een aantal duurzame alternatieven ter vervanging van uw huidige assortiment. 

Duurzame disposables
Van koffiebekers tot afvalzakken, van servetten tot poetspapier, van werkdoeken tot pansponsen: de keuze uit biologisch afbreekbare disposables is reuze. Bovendien zijn deze producten van goede kwaliteit en volledig composteerbaar: een slimme, gezonde keuze voor uw organisatie en cliënten! 

Onze budgetvriendelijke selectie voor duurzame disposables voor een SUP-Proof assortiment vindt u hier. 

Wilt u meer lezen over de Europese richtlijn?
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/afval/europese-richtlijn-voor-minder-wegwerpplastic-in-zee-sup-richtlijn

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen