De diepte in met food

De diepte in met food

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 4 april 2024

Leestijd: 3 minuten

De vakbeurs Zorg & food (voorheen: Zorgtotaal) belicht de rol van voeding in het zorglandschap. Met deze nieuwe opzet gaat de Jaarbeurs nóg meer de diepte in. Inclusief sprekers van naam en faam, vernieuwende exposanten en de lekkerste gerechten om van te proeven. Kortom: alles wat je moet weten over gezond, lekker en duurzaam eten.

Zorgtotaal was jarenlang de branchebrede beurs voor de zorg. Die beurs blijft, maar de naam verandert, in Zorg & food en Zorg & facility. Daarmee verandert ook de opzet van de beurs. “Zorgtotaal was aan vernieuwing toe”, vertelt Audrey Wilschut, Beursmanager Zorg & Onderwijs. “De wereld van zorg verandert en levert nieuwe inzichten op, bijvoorbeeld op het gebied van voeding. De rol van eten en drinken is zó belangrijk geworden, dat ze in feite een eigen podium verdient. Of in dit geval een eigen vakevent. Hetzelfde geldt voor facility en ICT. De beurs Zorg & ict bestond al naast de Zorgtotaal beurs en vindt nog steeds op hetzelfde moment plaats.”

Fit for the future
Bezoekers van de Jaarbeurs krijgen van 9 tot en met 11 april toegang tot alle beurzen. Nog steeds branche-breed dus, met als verschil dat zorgprofessionals nu heel gericht hun bezoek kunnen plannen. Elke beurs heeft immers zijn eigen website, cluster en programma. Het overkoepelende thema is ‘Fit for the future’. Op de Zorg & food beurs is de link met het thema zo gemaakt. “De voeding van de toekomst is gezond, duurzaam, smaakvol en persoonlijk”, zegt Audrey. “Het wordt steeds urgenter om consumenten uit het ziekenhuis te houden, of in elk geval kórter. Voeding is letterlijk van levensbelang; het houdt ons fit en zorgt dat we sneller herstellen. Tijdens Zorg & food zoomen we daar volledig op in, met sprekers uit het veld en een innovatief aanbod van nieuwe foodproducten.”

Bundeling van kennis en inspiratie
Bidfood is al jarenlang partner van de zorgbeurs. Volgens doelgroepmanager Health & Care Julia Alexandrou is de naamsverandering een nieuwe professionele stap naar nóg meer diepgang en specialisatie. “Voorheen was het even zoeken naar waar je zijn moest. Nu is alle kennis gebundeld binnen bijvoorbeeld Zorg & food, met als voordeel dat we een programma op maat kunnen bieden. Er is een centraal podium voor sprekers en presentaties, ook dát is nieuw. Zo creëer je echt de beleving van een kennisplein, vol reuring en inspiratie; een ontmoetingsplek voor gelijkgestemden. Hetzelfde geldt voor de Foodmarket, waar men naar hartenlust kan proeven van de nieuwste producten.”

Grote namen op het podium
Bij de programmering van Zorg & food riep de Jaarbeurs de hulp in van zorgprofessionals. “We vroegen ze letterlijk: ‘Wat zijn voor jou de belangrijkste thema’s en wie zou je als spreker willen?’”, vertelt Audrey. “Waarbij onze programmacommissie zelf een voorzet deed, van mogelijke topsprekers uit het veld; inspelend op de grote thema’s binnen de zorg. Dat heeft niet alleen geresulteerd in drie subthema’s (Persoonsgerichte zorg, Efficiënte zorg en Duurzame zorg, red.), maar ook in een fantastisch programma op ons Mainstage Food. Met bijvoorbeeld onze dagvoorzitter Sabine Uitslag en sprekers als Erik Scherder, Ron Blaauw, Ronald Giphart, Hugo Kennis, Jan Rotmans, Kees van der Wal en Nicolien Sauerbreij. Een heel divers aanbod van hoogleraren, sterrenchefs, specialisten, tv-koks, auteurs en topsporters, met elk een eigen verhaal over voeding.”

‘Samen een geweldige beurs’
Ook Bidfood maakt deel uit van de programmacommissie, samen met collega foodservice bedrijven. “Een mooie samenwerking,” zegt Julia, “waarbij elke leverancier over de eigen belangen heen stapt.Het gaat erom dat we samen een geweldige beurs neerzetten voor de bezoeker. Uiteindelijk draait het maar om één ding: dat zoveel mogelijk mensen geïnspireerd worden en dat we de zorg vooruithelpen, opdat we nóg beter en efficiënter zorg kunnen verlenen.” Als commissielid heeft Bidfood ook een podiumplek gekregen. “Die geven we graag aan een van onze relaties in de zorg”, zegt Julia. “Dat is Elly Baak, Hoofd Voeding van Leiden Universitair Medisch Centrum. Zij heeft samen met haar collega Michael Verweij de opleiding Dieetkok, die gesaneerd was, nieuw leven ingeblazen. Zodat er nog steeds nieuwe dieetkoks bijkomen. Die opleiding is een groot succes en een mooi voorbeeld van hoe professionals zelf het voortouw nemen om de zorg te verbeteren. Dit verhaal verdient het om gedeeld te worden.”

Het programma

Uit Served 2 2024.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen