Zeventien jaar lang werkte Jeroen van der Maat op de verzekeringsafdeling van een bekend automerk. In 2017 besloot hij zijn hart te volgen. Jeroen werd kok in de restaurants van Reinaerde, waar hij het commerciële met het sociale kan combineren.
“Door privé-omstandigheden begon ik te twijfelen aan mijn werk”, vertelt Jeroen. “De autowereld is een wereld van pracht en praal, maar ook vrij materialistisch. Als je dan door omstandigheden wijzer én bewuster in het leven staat, komt een keer de vraag: ‘Wil ik dit wel?’.” Uiteindelijk nam Jeroen een jobcoach in de hand. “Die vroeg: ‘Waar droomde je vroeger van?’, en ook: ‘Waar droom je nú van?’. Ik moest een moodboard maken, met dingen die me blij maakten. Toen bleek dat ik vooral blij werd van maatschappelijke betrokkenheid, eten en hospitality.”
‘Leuk en uitdagend’
Omdat Jeroen een broer met een beperking heeft, kwam die maatschappelijke betrokkenheid niet als een verrassing. “Die zat er altijd al in”, zegt hij. “Ik was me daar alleen niet van bewust. Uiteindelijk ben ik gaan filteren: welke jobs passen bij de zaken die me blij maken? Ik hou erg van koken, ben ooit zelfs een kookclub gestart. Daarnaast leek het me fijn om voor een ‘bijzonder’ restaurant te werken, waar je anderen kunt begeleiden. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals mijn broer.” Jeroen solliciteerde bij Reinaerde op de baan van kok. Tijdens zijn ROC-koksopleiding van een jaar kon hij aan de slag bij restaurant het Eetatelier in Houten en bij eetcafé, atelier en cadeauwinkel ZiZo in Utrecht. “Ik ben aangenomen als kok met begeleidingskills”, zegt hij. “Dat is leuk én uitdagend. Soms kan het aardig ‘onweren’, maar daar staat tegenover dat iedereen heel gemotiveerd is. Én puur. Deze mensen zijn echt zichzelf, die puurheid heb ik hiervóór weleens gemist.”
Meer energie
Zijn huidige werk is minder commercieel dan vroeger, maar ook nu moet er gepresteerd worden. Jeroen: “Uiteindelijk verkopen ook wíj een product. Alles is vers en biologisch en gelukkig weten we onze gasten regelmatig te verrassen. Er worden vaak foto’s van het eten gemaakt. Het commerciële aspect gaat hier samen met het sociale. Die combinatie ligt mij heel goed. Natuurlijk is het hard werken, ook ’s avonds en in het weekend, maar daar staat tegenover dat ik nu véél meer energie heb. Mijn interne vlam brandt als nooit tevoren.”