Van Casinokok tot diëtist

Van Casinokok tot diëtist

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 10 juni 2021

Leestijd: 2 minuten

Toen Natasja Hoppenbrouwer nog kok was, werkte ze elke avond achter de schermen. Nu is ze diëtist en geniet ze op ‘normale tijden’ van het persoonlijke contact met de cliënt. Haar specialiteit: diabetes type 1. 

Na 25 jaar als zelfstandig kok in de horeca gewerkt te hebben, koos Natasja in 2018 voor een carrièreswitch. “Ik werkte toen al 21 jaar voor Holland Casino in Amsterdam”, vertelt ze. “Dat was een erg leuke tijd. Maar ook zwaar en soms wat té gezellig. Op een zeker moment dacht ik: ‘dit blijf ik niet tot mijn pensioen doen’. Het late werken, de wisselende tijden, het vele staan: als je ouder wordt, gaat er toch iets van de horecaglans verloren.”


‘Voeding hot item’
Natasja schreef zich in voor de deeltijdopleiding Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. “Ik wilde persé in de voeding blijven”, vertelt ze. “Omdat ik hier toch de meeste affiniteit mee heb. Eigenlijk wilde ik vroeger al diëtist worden, maar toen zag ik de opleiding nog niet zitten. Nu wel, ja. Als je wilt omscholen, moet je het ook serieus aanpakken.” Na vier jaar studeerde ze af en vond ze een baan bij Diabeter Nederland in Rotterdam. Gelukkig maar, want volgens Natasja liggen de jobs niet voor het oprapen. “De laatste jaren is voeding een hot item. Er zijn ook best veel diëtisten én studenten die van de opleiding komen. Ik was dus blij met de kans die Diabeter me gaf.”

Persoonlijk en complex
Diabeter is gespecialiseerd in type 1 diabetes. “Bij deze patiënten werkt de insulineproductie niet meer,” legt Natasja uit. “Die moeten zelf insuline toedienen. Des te meer koolhydraten je eet, des te hoger de behoefte aan insuline. Die behoefte verschilt per persoon en is afhankelijk van de omstandigheden, zoals sport en stress. Dit persoonlijke maakt het heel interessant, maar ook best wel complex.”

Hollen en stilstaan
Natasja’s kennis als kok komt haar goed van pas. Natasja: “Hierdoor kan ik onze cliënten goed adviseren over creatief en afwisselend koken. En ik begrijp waar horecamedewerkers met diabetes tegenaan lopen. De horeca is vaak hollen en stilstaan. Moet je vaak en lang ‘hollen’, dan ligt een hypo eerder op de loer.” De horeca was leuk, maar Natasja is blij met de ‘overstap’. “Ik geniet nog het meest van het persoonlijke contact. Als kok werk je achter de schermen, nu werk ik met cliënten aan hun gezondheid. En nog steeds in de voeding, dus beter kan niet.”

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen