Door: Martin Ambachtsheer
00:30
€ 3,25 p.p.
Licht, romig en hartig: deze stamppot rauwe andijvie bevat alle ingrediënten voor een heerlijk zomerse schotel. Spek en kaas zorgen voor een aangename hartige verrassing en de vleesjus met het balletje gehakt maken dit gerecht ouderwets vertrouwd!
Ingrediënten voor 8 personen
- 1600 gr aardappelen
- 150 ml melk
- 50 gram roomboter ongezout
- 1400 gr andijvie
- 200 gr uien
- 20 gr vleesjus
- 800 gr gehaktballen
- 200 gr gerookte spekjes
- 150 gr geraspte kaas
- 2 gr nootmuskaat
Bereiding
1. Zet de aardappelen op in koud water met wat zout en kook gaar.
2. Snijd ondertussen de ui in blokjes.
3. Bak de ui samen met de spekjes krokant zonder vetstof.
4. Voeg in een tweede pan wat boter toe en bak hierin de gehaktballen op laag vuur gaar.
5. Giet de aardappels af en bewaar wat kookvocht om de jus mee te maken in een steelpannetje.
6. Stamp de aardappels en voeg hier boter, melk, nootmuskaat, peper, zout en de geraspte kaas doorheen.
7. Roer ook de andijvie door de puree en vervolgens de spekjes. Zorg dat de puree goed op smaak is en dat de andijvie zo kort mogelijk verhit wordt.
8. Serveer de stamppot met een balletje gehakt en wat vleesjus.