In het voorjaar nemen frisse smaken de overhand. In maart start bijvoorbeeld het seizoen voor de radijs. Deze smaakmaker is in Nederland niet súper populair, terwijl het een gewaardeerde toevoeging is in vele keukens.
Oud ondergronds wondertje
Radijs is één van de oudste groenten die door de mens wordt geteeld. Onze geschiedenisboeken vertellen ons dat zelfs in het oude Egypte men al bekend was met dit gewas. De radijs is één van de snelstgroeiende groenten en staat ook wel bekend als een ondergronds wondertje. Na het planten, kan je binnen drie tot vier weken al de eerste radijsjes oogsten. Het wortelsysteem is compact, waardoor je binnen een mum van tijd zelfs in een pot of kleine tuin een heerlijk en voedzame groente laat groeien. Om deze redenen was de radijs één van de eerste gewassen die in de ruimte werd gekweekt voor onderzoeksdoeleinden.
Gezondheidsvoordelen
De Hollandse radijs is één van de gezondste tussendoortjes. Dit knapperige knolgewas is rijk aan vitamine c, kalium, vezels en antioxidanten en bestaat voor 94 procent uit water. Kortom: weinig calorieën, maar bomvol voedingsstoffen. De radijs wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde. De radijs zou goed zijn voor de huid en in sommige culturen gelooft men dat de radijs de bloedsomloop bevordert en ons spijsverteringssysteem helpt.
Veelzijdig
We kennen allemaal de rode radijs, maar wist je dat er ook witte, paarse, zwarte en zelfs gestreepte radijzen worden geteeld? Elke variant heeft haar eigen karakter en smaak: zo is de één vrij mild en de ander lekker pittig. We ervaren een pittige smaak door de zwavelverbindingen in de plant. Met deze verbindingen beschermt de plant zich tegen plagen. Door deze variëteit aan smaken, kan je veel kanten op met radijzen. En als je fan bent van het bittere karakter van sommige radijsjes, voeg je de bladeren toe aan je gerechten.
De meeste koks gebruiken radijs in salades, pasta's, stamppotten of soep. Maar het is ook heerlijk als topping op een broodje bij de lunch of ingelegd over een Aziatisch hoofdgerecht. Zodra de knol verhit wordt, verliest het zijn scherpe kantjes en wordt de smaak iets zoeter. En zo kan je de radijs weer op nieuwe manieren inzetten. Speciaal voor komend seizoen schreven onze culinair adviseurs drie nieuwe recepten met in de hoofdrol: radijs.