De beste vega(n) gerechten bestaan uit onbewerkte, plantaardige producten. Volgens chef en auteur Alexander Gershberg is dit ‘armeluiseten’ verreweg het gezondst en gaat er weinig boven de bereiding op vuur.
Alexander is een ambassadeur van clean eating, oftewel: onbewerkt eten, bij voorkeur plantaardig. “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit chronische ziekten helpt voorkomen”, zegt hij. “Daarnaast draagt onbewerkt plantaardig eten bij aan het genezingsproces.” Bewerkt eten komt doorgaans uit de fabriek en bevat minder gezonde voedingsstoffen dan het oorspronkelijke product. Daar staan méér ongezonde elementen tegenover, zoals zout, suikers, vet of conserveringsmiddelen.

Onbewerkte producten zijn daarentegen zo puur mogelijk. Als voorbeeld noemt Alexander hele graankorrels, zoals zilvervliesrijst, peulvruchten en (andere) groenten. “Dit is eigenlijk armeluiseten’”, zegt hij. “Van oudsher eten de mensen hun onbewerkte producten direct van het land. Sinds een aantal decennia wordt er echter van alles aan toegevoegd: van frituurvet tot e-nummers. Dit kun je niet los zien van onze moderne ‘welvaartziektes’, zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. De industriële bewerking van eten én de overmatige consumptie van dierlijke voeding is slecht voor de gezondheid.”
Koken op vuur
Vega(n) eten is niet per definitie onbewerkt. Sterker nog, vrijwel alle vleesvervangers zijn bewerkt. Daarom pleit Alexander voor puur en plantaardig onbewerkt eten, bij voorkeur rauw, gekookt of gegrild. In zijn nieuwste boek ‘Plantaardig’ combineert hij de lekkerste groenten van Hollandse bodem met Japanse en Israëlische bereidingen. “Veel granen, peulvruchten en groenten zijn van zichzelf heel smaakvol”, zegt hij. “Die moet je zó bereiden dat er niets van de smaak verloren gaat. Ik ben een groot voorstander van koken op vuur, want dit is de meest smaakvolle manier van verhitten. Het is ook de oudste bereidingswijze die er is; in veel culturen, waaronder de mijne, geloven ze heilig in de kracht van vuur. Ik groeide op in Israël, daar is het heel normaal om groenten te roosteren, zelfs op straat.”

‘Rustig beginnen’
Sinds Alexander alleen nog onbewerkte, plantaardige voeding tot zich neemt, voelt hij zich fitter en gezonder dan voorheen. Toch ziet hij zijn dieet niet als zaligmakend. “Veel mensen vragen me hoe ze hun dieet kunnen aanpassen”, zegt hij. “Dan adviseer ik om rustig te beginnen, met een aantal plantaardige gerechten per week. Als ze zich daar goed bij voelen, kunnen ze altijd nog uitbreiden. Met plantaardig eten kun je oneindig variëren, zeker óók op een creatieve manier. Denk aan couscous met kikkererwten, geroosterde groenten uit de oven, maaltijdsoepen en -salades, pasta’s en meer. Uiteraard met zoveel mogelijk verse ingrediënten. Wil je de smaken een boost geven, gebruik dan citroensap, knoflook, verse kruiden, gember en/of olijfolie. Of gewoon peper en zout.”
Uit Served 2 2022.