Gefermenteerde groenten zijn intens van smaak, duurzaam en gezond. Een eetlepel per maaltijd is genoeg voor de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag.
Nog vóór de ontdekking van vuur ‘kookte’ de mens haar gewassen door ze te fermenteren. “Fermentatie is een gecontroleerde rotting”, vertelt Do Bongers van Basic Theory. “Wij doen dat op de natuurlijke manier, alleen met kruiden en zeezout. Deze methode levert absoluut de beste smaken op.” Binnen twee tot drie weken veranderen groenten en fruit van kleur, smaak en textuur. Door de werking van gistcellen en bacteriën wordt alles intenser. “Er zitten veel voordelen aan fermenteren”, vertelt Do. “De smaak is krachtig en gelaagd. Eén eetlepel van onze Kimchido of Sexy Sauerkraut bij een burger, poké bowl of hotdog maakt al een groot verschil uit. Daarnaast is fermenteren duurzaam én gezond. We gebruiken groenten van lokale boeren, waarvan veel overschotten, en produceren zo min mogelijk snij-afval.”
Gezonde darmflora
Tijdens het koken van groenten gaat er 20 tot 50 procent van de kwetsbare vitamines verloren met het kookwater. Bij fermenteren blijven alle vitamines, vezels en ijzers juist in het gewas zitten. Daarnaast groeien er probiotica op: gezonde darmbacteriën. “Probiotica zijn belangrijk voor onze spijsvertering”, zegt Do. “Ze versterken het immuunsysteem, helpen bij het afbreken van voedsel en zorgen dat vitamines beter worden opgenomen. De laatste jaren is er ook veel bekend over de aanmaak van serotonine in onze darmen. Als je gezond eet, word je vrolijker en krijg je meer energie. Probiotica spelen daar een rol in.”
Combi vers en gefermenteerd
Hoog tijd dus voor een ‘gefermenteerde Schijf van Vijf’, vindt Do. “Het zou goed zijn om bij elke maaltijd een eetlepel gefermenteerde voeding te nemen. Daarmee zit je snel aan de aanbevolen hoeveelheid van 300 gram groenten per dag. Het beste is om vers bereide groenten te combineren met gefermenteerd. In dat geval heb je ook minder verse groenten nodig.” Basic Theory heeft vier basisproducten; Kimchido, Sexy Sauerkraut, Curried Kraut en Purple Powers. Aan de basis hiervan staan groene, witte, rode of Chinese kool, verrijkt met extra kruiden en gewassen. “Onze producten passen bij elke keuken en gerecht”, vertelt Do. “Van wraps en broodjes tot salades, stoofpotten en rijstgerechten. Met een eetlepel gefermenteerde groenten erbij worden die nóg smaakvoller en gezonder.”
Uit Served 2-2023.
Tip: probeer eens een tosti kimchido! Je vindt het recept hieronder.