In Duitsland worden smaken én porties uitvergroot. Van Imbiss en Kerstmarkt tot Bistro en Biergarten; onze Oosterburen zorgen goed voor hun gasten.
De Duitse keuken is lang niet zo gevierd als de Franse of Italiaanse keuken. Ondanks haar veelzijdigheid en onmiskenbaar rijke smaken; van zoet tot hartig. Onze Oosterburen doen niet aan ‘less is more’, maar aan grote stukken vlees, goede stamppotten en feestelijke desserts. Dit geldt vooral voor de traditionele (boeren)keuken, ingegeven door de van oudsher strenge winters. Denk aan Bratwurst met Sauerkraut, Käsespätzle, knoedels en schnitzels. In de steden is de keuken moderner en verfijnder, met veel invloeden van buitenaf. Zeker in het zuiden, waar met name de Italiaanse keuken zich doet gelden.
Glühwein en Bratwurst
In die steden is ook de Imbiss een bekend gezicht; een typisch Duitse eetkraam voor Curry- en Bratwurst; misschien wel hét Duitse streetfood-gerecht, bijna altijd met een flinke schep zuurkool. Een broodje (bun) met de smaak van een Pretzel – de bekende gevlochten ‘koek’ – maakt deze traditionele hotdog-variant compleet. Bezoekers van een Duitse Kerstmarkt weten er alles van en combineren vaak een glas Glühwein met Bratwurst.
Creatief met Kartoffeln
Iets lichter verteerbaar, maar nog steeds onmiskenbaar Duits, is de dunne Flammkuchen; ook in Nederland een razend populair (lunch)gerecht. Met diverse toppings om uit te kiezen; van zalm tot ui, rucola en spekjes. De combinatie met een romige aardappelsoep zorgt ervoor dat de gasten met een warm en voldaan gevoel van tafel gaan. Daarover gesproken; de regionale Duitse keuken is rijk aan aardappelgerechten. Denk bijvoorbeeld aan rösti, of een variant hierop: de Reibekuchen. Dit zijn krokant gebakken (pannen)koekjes van geraspte aardappel, ui en eieren. Net als Pretzels en Bratwurst een bekend gezicht op Duitse Kerstmarkten, met of zonder beleg. Een echte klassieker is de Reibekuchen met Schwarzwalder Schinken; een tussendoortje om je vingers bij af te likken.
De kers op de taart
Ook in Duitsland versmelt de traditionele keuken op een creatieve manier met moderne trends en invloeden. Een goed voorbeeld is de Schwarzwalder Kirschtorte, een klassiek gebakje met chocolade, kersen, kirsch en slagroom. Veel koks geven hier een eigen draai aan, bijvoorbeeld door deze ‘torte’ te presenteren als dessert. Laag voor laag in een glazen (weck)pot, met de zoete vruchten als letterlijke kers op de taart. Ideaal als kleurrijke afsluiter van een feestelijk diner!
Uit Served 3 2025.