Andere Aandacht: 'Smaak heeft tijd nodig'

Andere Aandacht: 'Smaak heeft tijd nodig'

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 29 september 2021

Leestijd: 2 minuten

Bij Bellamy's in IJmuiden werken de 'vrienden van de keuken'. Deze koks helpen hun collega's in de horeca én zorg aan versproducten vol smaak. Marc van den Hoek, chef-kok en eigenaar vertelt er meer over.

"Halffabricaten en kant-en-klare producten zijn niet altijd zaligmakend. Wil je écht zalig eten serveren, dan ontkom je niet aan producten die mooi van smaak zijn", zegt Marc. "Het is gemakkelijk om naar 'zakjes en pakjes' te grijpen, maar niet ideaal. Bellamy's en Jordy's Keuken laten zien dat het ook anders kan."

Vrienden van de keuken
Bellamy's maakt hoogstaande versproducten en gerechten voor Jordy's Keuken: soepen, sauzen, marinades, mayonaises, dressings, groenten(crèmes) en meer. Marc werkte als chef in de beste restaurants, van Hotel l'Europe tot Vis aan de Schelde. Na jaren achter het fornuis te hebben gestaan, stapte hij over naar de leverancierskant. Vijf jaar geleden begon hij Bellamy's, 'de vrienden van de keuken'. Hun missie is om de druk in professionele keukens te verlichten, met behoud van smaak en kwaliteit. Tegelijkertijd bindt Bellamy's de strijd aan tegen voedselverspilling. Zo wordt vrijwel alles bewaard: van visvlees dat overblijft na het snijden van filets tot de vitaminerijke stronken van groenten.

Natuurlijke smaakmakers
De ervaren koks van Bellamy's steken veel tijd in de bereiding van hun product. "Smaak heeft tijd nodig", zegt Marc. "Onze gebakken ui is drieënhalf uur gebakken, de kalfsfond wordt tenminste acht uur onder druk getrokken. Alle producten zijn vers en zitten vol natuurlijke smaakmakers. We doen niet aan smaakstoffen en andere e-nummers. De meeste koks hebben de tijd niet om pure smaken uit te vergroten, of missen de kennis die hiervoor nodig is."

Lekker en puur eten
Volgens Marc doen steeds meer zorgkeukens een beroep op Jordy's Keuken en Bellamy's. "Logisch, want hun doelgroep wordt steeds kritischer", zegt hij. "Elk mens wil lekker en puur eten, of je nu zorg krijgt of niet. Sterker nog: de smaakbeleving draagt bij aan ons welzijn. Mensen eten beter én voelen zich beter als ze genieten van hun maaltijd. Wij maken alles zelf, inclusief de mosterd voor onze sauzen en marinades. Op die manier kunnen we elk ingrediënt finetunen in smaak en kwaliteit."

Hieronder vindt u een aantal inspirerende en feestelijke visgerechten uit de 'keuken van Jordy'! 

Broodje bakkeljauw
Bakkeljauw is gedroogde en gepekelde kabeljauw. Deze bakkeljauw is nog eens extra op smaak gebracht met tomaat, knoflook, rode peper...
Wortel-venkelsoep met zeevruchten
Van fruit de mer bereid je snel en gemakkelijk een verrassende vissoep. Deze diepvries fruit de mer bestaan uit garnalen,...
Kreeftenbisque
Met deze kreeftenbisque krijgt elke maaltijd een bijzonder randje. Bisque staat voor exclusiviteit en genieten. Deze gebonden schaaldierensoep zou dan...
Tataki van tonijn
Tataki is een Japanse bereidingswijze waarbij vlees of vis rauw of bijna rauw geserveerd wordt. De zachte, milde smaak van...

Deel dit artikel