Bekijk het magazine
Served

Inloggen
Blog Recepten Magazines Evenementen Services Welbewust assortiment

Gelders genieten

Gelders genieten

Door: Ingeborg Prins

Geplaatst op: 8 september 2023

Leestijd: 2 minuten

De Bommelerwaard is rijk aan Gelderse streekgerechten. Van balkenbrij tot ‘gruun mee witte’; elk gerecht is een feest van herkenning, ook voor de bewoners van Zorgcentrum ’t Slot.

Gameren ligt in een uithoek van Gelderland, bij de grens met Brabant en Noord-Holland. Daar waar vroeger een kasteel stond, staat nu Protestants Christelijk Zorgcentrum ’t Slot. Met circa 60 bewoners, die elke middag een verse maaltijd krijgen. “Die maaltijden bereiden we ook voor onze Tafeltje Dekje klanten”, vertelt Hoofd Keuken Ben Vos. “We bezorgen van Zaltbommel tot Hedel en Wijk bij Aalburg, in het land tussen Maas en Waal.”

Ben en zijn collega’s koken bijna alles zelf. “Want vers is lekker en gezond”, zegt hij. “We gebruiken veel streekproducten, bijvoorbeeld van de lokale slager. Maar ook steeds meer plantaardige gerechten. Veel groenten komen hier vandaan. We wonen op vruchtbare grond, in de Bommelerwaard en op korte afstand van de Betuwe.”

Hartig met zoet
Regelmatig staat er een gerecht uit de streek op het menu, tot vreugde van de bewoners. “Die gerechten kennen de mensen nog van vroeger”, zegt Ben. “Van herkenning is het maar een kleine stap naar beleving. Zoals met balkenbrij, een typisch najaarsgerecht. Die wordt onder andere gemaakt van de kop van het varken en lichtzoete kruiden. De plakken balkenbrij zijn ongeveer een centimeter dik. Veel mensen eten die op brood, met wat zoete stroop erbij.” De combinatie van zoet en hartig komt ook terug bij een andere favoriet: stoofperen met spek. “Daarvoor koken we hele peren in de schil”, vertelt Ben. “Vervolgens bakken we ze aan met het spek. Erg lekker met aardappelpuree!”

‘Gruun mee witte’
Tot slot heeft Ben nóg een streekgerecht paraat: een stamppot van witte bonen met snijbonen. Oftewel: blote billetjes in het gras. Ben: “Hier zeggen we ook wel: gruun mee witte. Dit gerecht verschilt per dorp. Wij serveren het met gerookte spek en gebruiken het spekvet voor de stamppot van gespoelde zoute snijbonen, witte bonen en aardappels. Dan krijg je een lekker smeuïge stamppot die van zichzelf al zout genoeg is. Onze bewoners krijgen er geen genoeg van!”

Uit Served 3 2023.

00:25
Kruudmoes risotto
Kruudmoes is een Veluws gerecht van gort of gerst, karnemelk, worst en rozijnen. Kook de parelgerst in water en bouillon...
Hollandse pot Hoofdgerechten
00:25
Boerenkoolwafel met rookworst
De Gelderse rookworst stamt uit het begin van de 20e eeuw. Meestal wordt ‘ie bij stamppotjes geserveerd, maar het kan...
Hollandse pot Hoofdgerechten
00:10
Hertenbalkenbrij
Gelderse Balkenbrij wordt gemaakt van restvlees uit de kop of buik (de ‘balk’) van het dier. Inclusief bouillon, kruiden en...
Hollandse pot Hoofdgerechten
00:20
Hoender met groene kool en pastinaak
Deze winterse hoender bestaat uit hoenderdijfilet met wildgehakt, paddenstoelen, rozemarijn en kastanjes. Serveer de hoender met aardappelkroketjes en groene kool...
Hollandse pot Hoofdgerechten

Deel dit artikel

Wil je ons volgen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
  • Over Served
  • Privacy disclaimer
  • Contact
Bidfood
Served.nl is onderdeel van Bidfood. Meer weten over Bidfood? Neem een kijkje op bidfood.nl