Op 17 augustus wordt de proclamatie van de onafhankelijkheid van Indonesië gevierd en herdacht. Nederland telt vele Indische en Indonesische families en daarom creëerden wij speciaal voor deze dag eenvoudige variaties op typische Indonesische gerechten voor een heuse Indonesische feesttafel. In Nederland noemen we dit natuurlijk een rijsttafel.
Een rijsttafel is in feite een feestelijk diner vol schaaltjes met smaakvolle gerechten. Deze naam is bedacht door een Nederlandse kok in Batavia, het huidige Jakarta. Bij het combineren van gerechten is een juist evenwicht van groot belang: je combineert zoet en zuur, met vet en niet-vet. Een belangrijke eigenschap van de rijsttafel is dat de tafel vól komt te staan met diverse gerechten. We starten met rijst, ofwel, nasi. Voor velen Indonesiërs is een maaltijd zonder nasi namelijk geen maaltijd. Bij feestelijke gelegenheden kiest men het liefst voor nasi kuning; de gele kleur staat voor geluk en een nieuw begin. Vervolgens vul je de tafel aan met meerdere vlees- en groentegerechten. Voor deze rijsttafel kiezen wij voor groentes, tofu en tempeh en maken we het geheel compleet met een frisse Atjar ketimun en kruidige seroendeng.
Selamat makan!
Extra notitie: Deze feesttafel bestaat uit: nasi kuning, rendang, smoor terong, stickey tempeh, knolselderij saté, sambal goreng boontjes, atjar ketimun en seroendeng. Onderstaande recepten kun je ook als opzichzelfstaande gerechten maken, omdat we aan ieder recept de nasi kuning van Jordy's keuken en sambal goreng boontjes hebben toegevoegd.