Natuurlijke smaakmakers van Kelvin Lin

Natuurlijke smaakmakers van Kelvin Lin

Progressive Asian Cuisine: zo noemt chef-kok Kelvin Lin zijn keuken. Een manier van koken waarbij hij traditionele smaken worden eert en nieuwe texturen en technieken gebruikt. Dankzij zijn vele reizen en scholing in onder andere Japan, Zwitserland en Singapore weet de nuchtere Groninger de smaak van Azië terug te brengen naar zijn gerechten. Een geslaagd concept, want zijn restaurant Nayolie by Kelvin Lin werd in 2020 benoemd tot het beste Aziatische restaurant van dat jaar!

 

Lering uit de Aziatische keuken
Volgens Kelvin kunnen chef-koks in de zorg veel inspiratie halen uit de Aziatische keuken. In plaats van ingrediënten met dezelfde smaaksamenstelling met elkaar te combineren, zoals veelal in Europa wordt gekookt, gooien de Oost-Aziaten het over een andere boeg. Zij bundelen ingrediënten die juist niet bij elkaar passen. Denk maar aan de combinatie zoet met zout, bitter, zuur en umami. Dat is hoe je gerechten van vertrouwd naar extra spannend maakt, zodat je wilt blijven eten.

 

Extra smaakbeleving
En hoe dan te zorgen voor extra smaakbeleving? Daar heeft Kelvin ook wel een idee over: “Ik maak dankbaar gebruik van de smaakmakers van de natuur. Verse kruiden.” Op het dak van zijn restaurant verbouwt hij zijn eigen kruiden. Van jasmijn en limoenblad tot koriander en komkommerkruid. Verse kruiden zorgen voor een extra smaakbeleving op het bord.

Een eigen kruidentuintje onderhouden is misschien niet voor iedere zorg kok weggelegd, maar door te koken met verse kruiden kunt u veel smaakbeleving winnen!

Wilt u zelf aan de slag met natuurlijke smaakmakers en verse kruiden? We helpen u verder op weg met een volledige lijst garnituren in dit blogartikel.


Inspiratie
Geïnspireerd op de kookstijl van Kelvin Lin, bedacht culinair adviseur Martin Ambachtsheer drie Aziatische gerechten. Van Gado gado tot Singaporese Laksa én Oost-Aziatische surf ’n turf. U vindt de recepten hieronder.


Laksa currysoep
Deze Singaporese curry soep is een samensmelting van Indische, Chinese en Maleisische smaken. De basis is een kruidige currypasta die bestaat uit chilipeper, knoflook, citroengras, limoenblad en kurkuma. Top af met verse koriander.

Laksa currysoep

 

Gado gado
Rauwe, knapperige groenten in een pittige en geurige pindasaus staan centraal in dit Indonesische gerecht. Het is een soort rijsttafel op een bord, met diverse smaken en texturen die pas na menging goed tot hun recht komen.

Gado gado


Mie met kip en garnalen
Vlees én vis in één gerecht: dat is surf ’n turf. Deze variant barst van de exotische smaakmakers: knoflook, ui, ketjap, komijnzaad, ketoembar en laos.

Mie met kip en garnalen



Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen